Składniki

Składniki na 6 słoików litrowych

24 duże zielone pomidory,
3 czerwone papryki (przepołowione i oczyszczone z gniazd nasiennych),
3 zielone papryki (przepołowione i oczyszczone z gniazd nasiennych),
12 dużych cebul,
3 łyżki nasion selera,
3 łyżki gorczycy,
1 łyżka soli,
1 kg (5 szklanek) cukru,
500 ml (2 szklanki) octu jabłkowego.

Przygotowanie

Przygotowanie: 1godz.15min. + Gotowanie: 45min.

Przy użyciu robota kuchennego lub blendera rozdrobnić pomidory, czerwoną paprykę, zieloną paprykę i cebulę. Duży durszlak wyłożyć gazą lub tetrą i umieścić nad zlewem lub dużą miską, a następnie wlać do niego pomidorową miazgę i pozostawić na godzinę, by obciekła.

Odsączoną miazgę pomidorową włożyć do dużego, niealuminiowego garnka i wymieszać z nasionami selera i gorczycy oraz z solą, cukrem i octem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.Wyparzone słoiki napełnić sosem w taki sposób, by nie pozostało w nich pustego miejsca, ani nie było pęcherzyków powietrza. Zakręcić.

Na dnie dużego garnka umieścić wkładkę izolacyjną (np. grubą warstwę ściereczek kuchennych) i wypełnić garnek do połowy wrzącą wodą. Ostrożnie opuść słoiki do garnka. Zostawić między słoikami 4-5 cm wolnego miejsca. Jeśli potrzeba, dolać więcej wrzątku, aby słoiki znalazły się całkowicie pod wodą, ok. 4 cm pod jej powierzchnią. Doprowadzić wodę do pełnego wrzenia, przykryć i gotować przez 30 minut.