Składniki

Składniki na porcji: 40
3 kg dojrzałych pomidorów,
800 g cukru,
8 łyżek świeżo wyciśniętego soku z limonki,
4 łyżki świeżo startego imbiru,
4 łyżki mielonego kuminu (kminu rzymskiego),
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonych goździków,
4 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne.

Przygotowanie

Przygotowanie: 10 min. + Gotowanie: 1 godz. 30min. Pomidory umyć, sparzyć, usunąć skórki i szypułki, następnie pokroić na małe kawałki.W garnku o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować delikatnie bez przykrycia przez 90 minut.

Doprawić do smaku. Kiedy sos jest jeszcze gorący przelać do wysterylizowanych słoików i zakręcić pokrywki. Odwrócić słoiki do góry dnem, stawiając na pokrywkach. Pozostawić do wystygnięcia.