Dzień Zakochanych

14 luty to dzień kiedy chcemy bardziej celebrować nasze uczucia. Dla wielu z nas, to okazja by spędzić wyjątkowo czas we dwoje. Oczywiście nie wszyscy go obchodzą, ale nasz pomysł na smakowitą sól z pewnością spodoba się każdemu ;)

Słodko słone i kwiatowe

W dobie coraz modniejszych soli smakowych najpopularniejsze są z ziołami, chili, grzybami czy nawet z owocami. Jak wam brzmi połączenie soli i wanilii? Bo dla nas idealnie w połączeniu z wypiekami, deserami i innymi słodkościami.

Sól walentynkowawaniliowo-kwiatowa

Składniki

1 szklanka soli morskiej gruboziarnistej o'Sole

2 laski wanilii

dowolna kompozycja płatków kwiatów (polecana przez nas mieszanka:1 łyżeczka płatków róży, 1 łyżeczka płatków nagietka, 1 łyżeczka płatków bławatka)


Przygotowanie

Z laski wanilii wyciągnij nasionka, a resztę potnij w małe frakcje i wymieszaj je z solą morską gruboziarnistą o’Sole. Umieść całość w piekarniku nagrzanego do 100 stopni na około 10 minut. Mieszankę wymieszaj z płatkami kwiatów. Umieść w słoiczku na około 3 tygodnie. Po tym czasie sól waniliowo-kwiatowa będzie gotowa.

POrada

Sól walentynkowa idealnie sprawdzi się na świeżej chrupiącej pajdzie chleba. Komponuje się też idealnie z lodami, kremami i innymi deserami. Polecamy ją zwłaszcza do domowych krówek jako słono-słodki akcent.

ZOBACZ TAKŻE!