Gdy mamy ochotę na „to coś” warto sięgnąć po pyszne, domowej roboty słone karmelki. Z pewnością umilą nam one trochę dłuższą „chwilę” – bo bardzo szybko znikną ;)
Gdy mamy ochotę na „to coś” warto sięgnąć po pyszne, domowej roboty słone karmelki. Z pewnością umilą nam one trochę dłuższą „chwilę” – bo bardzo szybko znikną ;)
Nie od dziś wiadomo, że dodając odrobinę soli do słodkich wypieków czy kremów wzmacniamy ich smak. Ale połączenie karmelu i soli wydaje się być ideałem – nie pozostaje nic innego, jak przygotować je w domu.
400 g cukru trzcinowego
120 g masła
150 g wybranych orzechów
1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej o'Sole
Przygotuj wszystkie składniki, tak aby były pod ręką. Cukier roztop na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego, poczekaj aż zmieni kolor. Dodaj posiekane drobno orzechy oraz masło, i smaż około 2 minut. Dodaj pół łyżeczki soli i zamieszaj. Masę przelej na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównaj. Posyp pozostałą solą. Odstaw do zastygnięcia na około 1 godzinę.
Karmelki łapią wilgoć i bardzo się kleją, więc przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu.