Jesienne przygotowania

Jesień to idealny czas by pomyśleć o domowych wędlinach na świąteczny czas.

Nic tak dobrze nie smakuje jak przygotowana własnoręcznie szynka lub polędwica.

Odmieńmy w tym roku trochę święta i podajmy pyszną peklowaną dziczyznę.

Czy wiesz, że

Do dziczyzny zaliczamy mięsa pochodzące od: dzika, jelenia, sarny, daniela, zajęcy, dzikich królików, bażantów, kuropatw, przepiórek oraz dzikich kaczek.

Mięso tego pochodzenia cenione jest przede wszystkim za szlachetny smak i niepowtarzalny aromat.

Polędwica z dzikaotulona sosem żurawinowym

Składniki

40 dag polędwicy z dzika (lub innej ulubionej polędwicy),

2 duże liście laurowe,

8 ziaren jałowca,

6 ziaren ziela angielskiego,

1/2 łyżki pieprzu ziarnistego,

2-3 ząbki czosnku,

1/3 łyżeczki soli peklowej o'Sole,

1 szklanka wody.

Przygotowanie

Mięso oczyścić, osuszyć i natrzeć solą peklową, odłożyć do lodówki na 24 godziny. Przyprawy wraz z czosnkiem zagotować z wodą i ostudzić. Zalewą zalać mięso i włożyć do lodówki najlepiej na 3-4 dni. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać ulubione dodatki (można posypać rozmarynem i żurawiną). Piec przez 30-40 minut w 200 st. C. Podawać przestudzone z dodatkiem sosu żurawinowego.

Sos żurawinowy

Składniki: ½ kg świeżych żurawin, 1 duże pokrojone jabłko, 1 duża pokrojona gruszka, 300 g cukru, 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina.

Przygotowanie: Żurawinę, jabłko i gruszkę włożyć do garnka. Całość delikatnie podgrzać, dodać cukier i zalać winem. Gotować na małym ogniu około 1 godziny, dopóki żurawina nie zacznie się rozpadać. Zredukować sok do minimum. Odstawić do ostygnięcia.

ZOBACZTAKŻE!