Kolorowy Wrzesień

Wrzesień to czas powrotu do szkoły. W tym okresie na naszym stole możemy znaleźć świeże gruszki, śliwki, jabłka, winogrona, papryki, grzyby, jarzębinę i oczywiście pomidory. To właśnie te owoce i warzywa w tym miesiącu są najsmaczniejsze. Ich smak warto zamknąć więc w słoiku by cieszyć się nimi w zimowe dni.

Smakowite odmiany

Do przetworów można używać pomidorów różnych odmian, trzeba tylko pamiętać o tym, że różnią się one od siebie nie tylko wyglądem zewnętrznym, ale także i miękkością oraz smakiem. Najczęściej polecane są pomidory lima, które możemy wykorzystać w wielu przetworach.

3 sposobyna pyszne pomidory

Kiszone na zimę

Składniki: 0,5 kg pomidorów, 5 ziaren pieprzu, kawałek chrzanu, 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej o’Sole, 2 gałązki kopru włoskiego, pół cebuli pokrojonej w piórka, 5 ziaren gorczycy, 5 liści wiśni.

Przygotowanie: Pomidory wyczyścić z gniazd nasiennych, na spód słoika ułożyć liście wiśni, warstwę pomidorów, pieprz, chrzan i koper. Pomiędzy warstwami ułożyć drugi liść wiśni i kolejną warstwę pomidorów z przyprawami. Całość zalać zalewą z soli, gorczycy i cebuli. Zalewą zalać pomidory w słoiku. Pasteryzować 15 minut.

do spaghetti

Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów, 1 kg marchwi, 1 kg papryki żółtej i zielonej, 3 papryczki chili, 0,5 kg cukru, 0,5 l oleju, 1 główka czosnku niedźwiedziego, 4 łyżki soli morskiej drobnoziarnistej o’Sole, 1 szklanka octu.

Przygotowanie: pomidory, marchewkę, papryki przełożyć do garnka i gotować bez przykrycia przez 2 godziny. Następnie całość zmiksować. Dodać cukier i olej po czym gotować jeszcze 30 minut. Po tym czasie dodać czosnek, sól i ocet. Gotować kolejne 15 minut. Przelać do słoików i pasteryzować 15 minut.

suszone w oliwie

Składniki: 3 kg pomidorów, olej z pestek dyni, 1 główka czosnku, kilka gałązek tymianku, sól morska gruboziarnista o’Sole.

Przygotowanie: Pomidory pokroić w plastry. Posypać solą i ułożyć na blachach. Blachę włożyć do piekarnika na 100 stopni (termoobieg). Drzwiczki od piekarnika pozostawić uchylone. Poczekać kilka godzin aż pomidory się ususzą. Wysuszone pomidory przełożyć do słoików. Dodać przyprawy (gałązka tymianku i ząbek czosnku na słoiczek 300 ml). Zalać gorącym olejem z pestek dyni. Zakręcić i zostawić do wystygnięcia.

ZOBACZTAKŻE!